Pauze-invulling als concurrentiefactor voor werkgevers
Naast het geconcentreerde werken is het compenserende ontspannen en de onderlinge omgang erg belangrijk in ieder bedrijf. Tot rust komen is belangrijk, zodat het prestatieniveau van het personeel langdurig kan worden gewaarborgd. Bovendien stimuleren gesprekken met collega’s de sociale samenhang en maken teamprojecten duidelijk eenvoudiger.
Bedrijfsintern gezondheidsmanagement wordt daarom steeds belangrijker. Vooral omdat steeds meer werkgevers in het bijzonder met de zachte factoren van de bedrijfsorganisatie concurreren voor nieuwe medewerkers.
Ontdek onze passende artikelen:
De kantine - het hart van de firma
"Bij iedere bruiloft herinneren de mensen zich achteraf alleen nog aan het eten” – zo drastisch is het bij het werk natuurlijk niet. Maar de kantine is in ieder geval een belangrijke factor, tenslotte verbrengt het personeel hier het grootste deel van de bedrijfsinterne “vrije tijd”.
Voor zover is de vormgeving van de pauzeruimte erg belangrijk. Niet alleen, omdat tijdens de werkuren van meer dan zes uur rustfases wettelijk zijn voorgeschreven. Een kopje koffie tussendoor of het lunchbuffet bewijzen bovendien een mate van waardering voor de prestaties van de werknemers.
.
Ontdek onze passende artikelen:
Volgens welke criteria wordt een kantine ingericht?
Op de eerste plaats moet de vraag worden beantwoord, hoeveel medewerkers maximaal gelijktijdig een plekje moeten vinden. Terwijl in kleinere kantoren met slechts enkele medewerkers de trainingsruimte vaak wordt omgefunctioneerd voor de lunch, is het voor grote bedrijven met enkele honder medewerkers een must, van elkaar afwijkende eettijden voor verschillende functie-eenheden van de het personeel te bepalen. Onafhankelijk daarvan zijn er enkele eigenschappen, die iedere goede pauzeruimte moet hebben:
- Ramen: Maak de pauzeruimte zo licht mogelijk. Daglicht heeft een positieve invloed op het tot rust komen en zorgt voor een goed humeur.
- Zitplekken: Richt uw kantine in met comfortabele stoelen. Populair zijn verschillende grote zitgroepen: Aan tafels met tien stoelen hebben hele afdelingen een plek, de zitcombinatie voor twee personen is perfect voor een vertrouwelijk gesprek.
Belangrijk: Natuurlijk moeten uw mederwerkers tijdens de rustfasen het noch koud hebben, noch worden blootgesteld aan overmatig lawaai. De richtwaarde voor de temperatuur bedraagt ca. 19 tot 21°C. Wat betreft het geluidsniveau helpen geoptimaliseerde vloeren en wanden evenals scheidingselementen.
Over het algemeen hebben de medewerkers de vrijheid, tijdens hun pauzes persoonlijke zaken te regelen. Het is eventueel aan te raden, de cafetaria in te delen in kleinere bereiken, die tijdelijk kunnen worden afgeschermd om privégesprekken en belangrijke telefoontjes mogelijk te maken. Wees voorzichtig bij het gebruik van radio’s en andere extra geluidsbronnen, die vaak als storend worden ervaren, vooral ook omdat nooit het complete personeel dezelfde muzieksmaak heeft
Ontdek onze passende artikelen:
Een beetje kleur mag ook - kies voor accenten
Ook bij de keuze van de passende cafetaria-inrichting moet er rekening worden gehouden met tal van factoren. Als contrast tot de hoofdzakelijk brave kantooromgevingen kan hier worden gekozen voor krachtige kleuraccenten. Hierdoor zorgt u als verantwoordelijke voor een duidelijke scheiding tussen ‘pauze’ en ‘werk’, die optimaal wordt gestaafd. Let er natuurlijk wel op, dat het niet te fel wordt.
Het is een veilige strategie, universele basiskleuren voor tafels en stoelen te kiezen en vervolgens met behulp van extra decoratie zoals schilderijen, bloemen of zelfs tafelkleedjes voor accenten te zorgen. Deze procedure stelt u bovendien in staat voor afwisseling te zorgen of voor seizoensgebonden decoratie te kiezen. Een tot op heden weinig gebruikte variant is bovendien het gebruik van geurstimulatoren.Ontdek onze passende artikelen:
Let op een eenvoudige reiniging
Een eenvoudige reiniging is een handig kenmerk voor het interieur van de eetruimte. Het zitvlak geeft de doorslag wat betreft het comfort tijdens het zitten, maar desalniettemin wordt in kantines hoofdzakelijk gekozen voor eenvoudig geverd hout of polyamide- of andere schaalstoeltjes, want zij bieden het doorslaggevende reinigingsvoordeel ten opzichte van gekussende modellen.
De bestendigheid van een zithoek wordt door professionele fabrikanten vermeld in toeren Martindale en kan tot wel meer dan 50.000 toeren Martindale bedragen. Bovendien waarborgt het GS-keurmerk de kwaliteitseisen met betrekking tot veiligheid en onbedenkelijkheid van de gebruikte materialen.
Ergonomie, ook in de kantine
Om rugklachten te voorkomen wordt aanbevolen, gedurende de dag verschillende zitposities in te nemen. Hier kan de kantine-inrichting bewust voor afwisseling zorgen wat betreft de bureaustoel. U heeft naast verschillende zithoogtes ook de keuze uit diverse varianten van de rugleuningen of varianten met of zonder armleuningen.
Ideaal voor cafetaria- en kantinebereiken zijn stevig staande tafels, die extra stabiel en bestendig zijn. Bovendien moeten ze optisch bij de gekozen stoelen passen en samen een prettige zitpositie stimuleren.
De beslissing over de zitdiepte en -breedte dient aan de hand van het bij u primair voorkomende type medewerker te passen en hierbij goed doordacht ook de omvang van het aantal bezoekers te berekenen, om pijnlijke gebeurtenissen te voorkomen.
Ontdek onze passende artikelen:
Ontdek onze passende artikelen:
Conclusie: Kleur, reiniging & ergonomie
Ontdek onze passende artikelen: