Naar boven
Tot 20% 
Premium Klantenkorting
Bestelwaarde
Projektkorting
vanaf € 99,–
10%
vanaf € 7.500,–
12%
vanaf € 10.000,–
15%
vanaf € 12.000,–
17%
vanaf € 15.000,–
20%
Grotere projecten worden voor U individueel berekend volgens projectgrotte en mogelijke kostenbesparingen.

Juist zitten Verkeerd zitten

De voortdurend langer wordende, zittende werkzaamheden in combinatie met een algemeen gebrek aan beweging leidt tot een toenemende mate van rugklachten. Inmiddels lijdt ongeveer 80% van de bevolking aan rugklachten. Ongeveer 30% van de 35- tot 50-jarigen hebben zelfs chronische rugklachten. De hieraan gekoppelde ziektekosten zijn aanzienlijk.

Rugklachten zijn de nummer één oorzaak voor een artsbezoek en behoren tot de primaire redenen voor een goedkeuring voor vervroegd pensioen. De hierdoor veroorzaakte economische schade bedraagt in Duitsland jaarlijks rond 36 miljard euro. Een dag uitval van een medewerker kost een werkgever gemiddeld 500,- euro. Deze kosten zijn bovendien bedrijfseconomisch onverstandig, want een ergonomische bureaustoel kost niet meer dan een enkele dag ziekteverzuim.

Studies hebben allang aangetoond dat meer dan 70% van alle werknemers verkeerd zit. In de loop van zijn beroepsleven zit de mens tot wel 80.000 uur. Hierdoor ontstaan steed grotere zitbelastingen. Daarom is juist zitten des te belangrijker.

 


Zitten is harde arbeid voor het lichaam. Zitproblemen ontstaan vooral door een verkeerde zithouding. Vaak wordt de complete zitdiepte niet benut of de stoel is gewoon verkeerd ingesteld. Er worden vooral fouten gemaakt bij het instellen van de zithoogte, het juiste instellen van de rugleuning en bij het instellen van de armsteunen. Verkeerd zitten belast de gezondheid op zeer uiteenlopende wijze.

In principe bestaan er 5 essentiële probleemgebieden:

 Hand (peritendinitis)

Tussenwervelschijven (belastingen rondom het lende- en halswervelgebied)

 Organen (problemen met de spijsvertering, ademhaling, concentratie)

 Benen (drukplekken rondom de buigingen en zitbeen, problemen met de bloedcirculatie, opstopping van de weefselvloeistof)

 Spieren (verspanning of verslappen van de buik-, rug-, schouder- en nek maar ook heupspieren)

Onderzoek op de werkplek heeft getoond dat ongeveer 70% van de gebruikers in de voorste zitpositie (pos. 3) of in de eennavoorste zitpositie (pos. 4) werken. Ook in deze werkposities is op den duur een ondersteuning van het bovenlichaam nodig om geen ronde rug te stimuleren en te sterke belastingen van de tussenwervelschijven te voorkomen.

De vier belangrijkste medsiche gevolgen van een verkeerde ondersteuning door de rugleuning zijn:

 Belemmering van de spijsverteringsorganen, problemen met de ademhaling

 Concentratieproblemen

 Verspanningen of verslappen van de ondersteunende spieren in de rug en buik

 Belemmering van de bloedcirculatie
3. Verkeerde hoogte van het bureau


Juist zitten Verkeerd zitten


Voor een perfecte, ergonomische zithouding moeten bureau en bureaudraaistoel juist op elkaar worden afgestemd. Bureau en bureaudraaistoel moeten zo worden ingesteld dat de hoek tussen boven- en onderbeen 90° bedraagd en de voetzolen hierbij vlak op de vloer staan. Een instelling van de zithoek ondersteunt het voorkomen van drukplekken aan de bovenbenen. Hierbij moeten de onderarmen losjes op het bureau liggen, zodat de schouderspieren ontspannen zijn. In hoogte verstelbare armleuningen ondersteunen het armvlak en voorkome spierverspanningen rondom de schouders.

In principe zouden altijd in hoogte verstelbare bureaus met een instelbereik van tenminste 680 tot 820 mm worden gebruikt. Alleen op deze manier kunnen grote en kleine personen hun ideale zitpositie vinden.

Voor de voorste zitpositie hebben we dan altijd nog het probleem van de ontbrekende rugondersteuning met de hierboven genoemde problemen.
4. De oplossing voor het juiste zitten

Het is niet alleen belangrijk waarop de mens zit, maar vooral ook hoe hij zit. Want tot de belangrijkste bevindingen op het gebied van ergonomisch onderzoek behoort het paradox lijkende feit dat zitten de activiteit van tal van spieren stimuleert. Zitten is geen werk voor de botten, maar juist voor de menselijke spieren die verantwoordelijk zijn voor de houding. En deze is niet bij alle mensen even goed ontwikkeld. Hierbij zijn vooral de rugspieren verantwoordelijk voor het rechtop houden van de menselijke wervelkolom. De wervelkolom is in zijn normale, rechtopstaande positie zeer goed belastbaar. Maar als hij gebogen wordt belast (veroorzaakt door zwakke spieren of door een verkeerde houding) ontstaat een overmatige belasting van de tussenwervelschijven en wervelgewrichten. De gevolgen zijn acute pijn tot en met de degeneratieve, chronische aandoeningen, vaak discusprolaps genoemd. De rugspieren spelen dus een belangrijke rol bij uw houding. Helaas leiden de zitomstandigheden tijdens het normale kantoorwerk met lange zittijden tot een ongezonde, voortdurende aanspanning van alle rugspieren, wat op den duur kan leiden tot een spierverharding. Maar ook andere spiergroepen worden hierdoor belast. Wie bijvoorbeeld permanent tijdens het schrijven op een toetsenbord de schouders slechts enkele centimeters optild, zal al zeer snel verspanningen merken in schouders en nek.

Rugverspanningen hebben als gevolg dat de spieren hun ondersteunende functie van de wervelkolom op den duur niet meer kunnen uitvoeren. De wervelkolom wordt niet meer rechtop gehouden, de zittende persoon krijgt een zogenaamde ronde rug met al zijn negatieve begeleidende verschijnselen (pijn in de rug, verspanning van de schouder- en nekspieren, algemene beperking van het welbevinden, concentratie- en spijsverteringsproblemen).
5. Dynamisch zitten


1. Achterste zitpositie


2. Middelste zitpositie


3. Voorste zitpositieDe dreigende verspanningen van de spieren kunnen worden voorkomen door een gezond zitgedrag. Daartoe behoren ook rek- en beweeglijkheidsoefeningen. Een belangrijk element vormt hierbij het zogenaamde dynamische zitten.

Dynamisch zitten is de permanente wissel van de zithouding uit de middelste actieve naar de voorste of achterste zithouding. Hierbij moet de rugleuning bij iedere positie tegen de rug aanliggen. Een ergonomische bureaudraaistoel stimuleert het dynamische zitten.

De mens als zittend wezen op kantoor heeft de zitdynamiek nodig als uitweg uit verkrampte spieren en verspanningen, waarbij een puur statische houding noodzakelijkerweijs optreedt.

Hierdoor moet er dus naar een gezonde verhouding tussen inspanning en ontspanning van de diverse spiergroepen worden gestreefd. Daartoe dient de bureaudraaistoel alle zitposities mogelijk te maken en hierbij de wisselende zitposities van de werknemer te ondersteunen

I. Ga diep op uw stoel zitten en maak gebruik van het volle zitvlak.


II. Stel de zithoogte zo in dat uw onderarmen comfortabel op het bureautafelblad liggen en uw schouderspieren ontlast zijn.


III. De in hoogte verstelbare armleuningen zo instellen dat de ellebogen op de armleuningen liggen (hierdoor worden de schouder- en nekspieren ontzien) en de bovenkant van de armleuning naar mogelijkheid instellen op de hoogte van het bureaublad.


IV. Als de armleuningen bovendien ook in breedte instelbaar zijn dan moet de instelling zo worden gekozen dat de ellebogen niet te dicht bij het lichaam liggen.


V. Voor zover de hoek van het zitvlak kan worden ingesteld, kunt u de hoek instellen om drukplekken aan de onderkant van de bovenbenen te voorkomen.
De hoek van het bovenlichaam (heuphoek) dient ondanks de ondersteuning van de rugleuning over het algemeen groter dan 90°/95° te worden ingesteld, zodat de hierdoor veroorzaakte kanteling van het bekken een rechtopzittende houding van het bovenlichaam veroorzaakt. De bureauhoogte dient passend te worden aangepast (bij in hoogte verstelbare bureaus) of optioneel kan er gebruik worden gemaakt van een voetensteun.


VI. Stel de hoogte van de rugleuning zodanig in dat de lumbaalondersteuning (sterkste gedeelte van de rugleuning) ongeveer ter hoogte van de riem is ingesteld.


VII. Stel de tegendruk van de rugleuning zodanig in dat het bovenlichaam rechtop zit, maar niet naar voren wordt gedrukt en de beweging van de rug naar voren moeiteloos mogelijk is.
7. Systeemergonomie by DELTA-V


Gezond zitten stelt tal van criteria als voorwaarde, waaraan een zitmeubel moet voldoen. DELTA-V zitmeubelen worden volgens de nieuwste ergonomische kennis, met inachtname van de wettelijke voorschriften, ontwikkeld en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

De systeemergonomie van DELTA-V stimuleert het dynamisch zitten en biedt alle voorwaarden voor het gezond en onvermoeid zitten. Bureauzitmeubelen van DELTA-V drukken de zittende persoon niet in een gefixeerde dwangmatige houding, maar helpen juist bij een dynamisch gezonde zitpositie. Het lichaam van de zittende persoon neemt bij een DELTA-V stoel de voor het onzien van zijn wervelkolom meest gunstige houding in. Dat voorkomt niet alleen schade op lange termijn, maar stimuleert ook de productiviteit.
12 varianten om uit te kiezen
vanaf 479,-
12 varianten om uit te kiezen
vanaf 669,-
16 varianten om uit te kiezen
vanaf 499,-
32 varianten om uit te kiezen
vanaf 649,-
8 varianten om uit te kiezen
vanaf 1.049,-